+36 20 36 91 829

nemethha@gmail.com

Kiállításmegnyitó performanszok

KALOTASZEGI EGYKE

ÉNEKESEK: Csiba Júlia, Dúcz Erzsébet

Kalotaszeg az egyke földje. Nincs az országnak még egy szeglete, ahol az egykézés vagy az „egyse”, a gyermektelenség olyan mély gyökeret vert volna. Elárvult telkek, palotának beillő üres házak gyászolják e maroknyi népcsoport életfelfogásának végzetes tévedését.

Szoros értelemben vett egykének tekintjük azt, amikor egy családnak csak egy gyermeke van. Az egyke fogalma azonban az idők folyamán kibővült. Ezt a fogalmat azonosították általában a születések mesterséges korlátozásával. Az egyke fogalmát ma már főleg ez utóbbi értelemben használják.

Egy kalotaszegi egyke fekszik a tulipános ládában, párnája, lepedője pénz, csillogó gyöngy, nyakán az arany köldökzsinór.

 

A performanszon egy talpig kalotaszegi gyöngyös viseletbe öltözött anya énekli örökig tartó altató énekét:

„Aludj el én magzatom, kicsi bubám, aludj el örökre a vén-fekete anyaföldbe.”

Kézzel festett tulipános láda, rogyasztott aranyozott üveg szobor, pénzek, gyöngyös viselet, 2008

 

egyke

 

egyke

 

A TŰZŐR BESZÉDE

írta: Németh Hajnal Auróra Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regénye nyomán.

előadta: Makra Viktória-tűzőr(másodállásban színésznő)

"Amikor a kultúra tömegcikké vált. Ahogy nőtt a tömeggyártás, úgy csökkent a színvonal. Valaha a könyvek kevés emberhez szóltak. Megengedhették maguknak azt, hogy különbözzenek egymástól. Még elég tágas volt a világ.

Manapság a klasszikusokat lerövidítették, hogy beszoríthassák őket egy 15 perces rádiójátékba, aztán újra megkurtították, hogy beleférjenek valami tömegkönyv két percre kimért hasábjába, amíg el nem nyerték végső formájukat egy 10 vagy 12 soros lexikon címszóban.

Forgassuk még gyorsabban a filmet!Fogd!Olvasd!Hallgasd!Tempó!Ide. Oda. Lépés.Fel-Le.Ki, miért, hol, merre?Hé!HÓ!Csattanás.Cuppanás.Ütés.Bim-bam-bumm.Kivonat a kivonatból.Kivonat a kivonat kivonatából.

A színházakban már csak bohóctréfákat játszanak, a szobák mind a négy falát tv-vel borítják, melyekben a ragyogó színek úgy kavarognak, akár a konfetti, a vér, a sherry vagy a pezsgő. De térjünk vissza a tűzőrségre. Ezt aztán igazán könnyű megmagyarázni.

Az ember retteg a szokatlantól. Egyformának kell lennünk.

Nem mindenki születik szabadnak és egyenlőnek, ahogy az Alkotmány mondja, de mindenkit egyformává idomítanak. Ha mindenki hasonmása a másiknak, akkor mindenki boldog, megelégedett, akkor nincs többé kiváló, akitől félni kell, vagy akihez a másikat mérni lehet. Az ám!

Tehát a könyv a szomszéd házában olyan, mint a töltött puska! El kell pusztítani. Ártalmatlanná kell tenni a fegyvert. KI tudja, ki lesz a célpontja egy olvasott embernek? A magam részéről egy pillanatra sem tudom elviselni őket. Amióta a házak végül az egész világon tűz biztosak lettek, nincs szükség többé tűzoltókra. Új munkaként azt a feladatot kapták, hogy lelki nyugalmunk őrei legyenek, hogy megvédjenek a kisebbrendűségtől való érthető és jogos félelemtől. Mint cenzorok, bírák és végrehajtó közegek. Ezek maguk és ez vagyok én.

Kérdezzék meg önmagukat: mit óhajtanak ebben az országban legelsősorban?

Az emberek boldogok akarnak lenni, nincs igazuk? Egész életen át ezt hallhatták: boldog akarok lenni, mondják az emberek. És nem azok? Nem adunk nekik mozgási lehetőséget, szórakozást? Ezért élünk, az örömért, e bizsergető izgalmakért. El kell ismerniük: kultúránk bőségesen ellát minket mindezekkel.

A színes bőrűek nem szeretik a Kis Fekete Sambót. El kell égetni. A fehérek szemében szálka a Tamás bátyja kunyhója. Azt is el kell égetni. Valaki írt egy könyvet írt arról, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz. Sírnak a cigaretta gyárosok? El kell égetni azt a könyvet is.

Ne emeljünk emlékoszlopokat. Mindent el kell égetni.

Csak a tűz ragyog, csak a tűz tiszta.


A megnyitón Makra Viktória tűzőr elégetett egy könyvet, hogy demonstrálja, ez a cselekedet mennyire felszabadító.


tűzőr