+36 20 36 91 829

nemethha@gmail.com

Kiállítási szövegek

A TŰZŐR TOBORZÓ BESZÉDE-FAHRENHEIT 451 PERFORMANSZ 

KAPOCS- ÖNÁLLÓ KIÁLLÍTÁS

Vam and Design Galéria, Budapest, 2008

írta: Németh Hajnal Auróra Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regénye nyomán.

előadta: Makra Viktória-tűzőr(másodállásban színésznő)

A Tűzőr beszéde

"Amikor a kultúra tömegcikké vált. Ahogy nőtt a tömeggyártás, úgy csökkent a színvonal. Valaha a könyvek kevés emberhez szóltak. Megengedhették maguknak azt, hogy különbözzenek egymástól. Még elég tágas volt a világ.

Manapság a klasszikusokat lerövidítették, hogy beszoríthassák őket egy 15 perces rádiójátékba, aztán újra megkurtították, hogy beleférjenek valami tömegkönyv két percre kimért hasábjába, amíg el nem nyerték végső formájukat egy 10 vagy 12 soros lexikon címszóban.

Forgassuk még gyorsabban a filmet!Fogd!Olvasd!Hallgasd!Tempó!Ide. Oda. Lépés.Fel-Le.Ki, miért, hol, merre?Hé!HÓ!Csattanás.Cuppanás.Ütés.Bim-bam-bumm.Kivonat a kivonatból.Kivonat a kivonat kivonatából.

A színházakban már csak bohóctréfákat játszanak, a szobák mind a négy falát tv-vel borítják, melyekben a ragyogó színek úgy kavarognak, akár a konfetti, a vér, a sherry vagy a pezsgő. De térjünk vissza a tűzőrségre. Ezt aztán igazán könnyű megmagyarázni.

Az ember retteg a szokatlantól. Egyformának kell lennünk.

Nem mindenki születik szabadnak és egyenlőnek, ahogy az Alkotmány mondja, de mindenkit egyformává idomítanak. Ha mindenki hasonmása a másiknak, akkor mindenki boldog, megelégedett, akkor nincs többé kiváló, akitől félni kell, vagy akihez a másikat mérni lehet. Az ám!

Tehát a könyv a szomszéd házában olyan, mint a töltött puska! El kell pusztítani. Ártalmatlanná kell tenni a fegyvert. KI tudja, ki lesz a célpontja egy olvasott embernek? A magam részéről egy pillanatra sem tudom elviselni őket. Amióta a házak végül az egész világon tűz biztosak lettek, nincs szükség többé tűzoltókra. Új munkaként azt a feladatot kapták, hogy lelki nyugalmunk őrei legyenek, hogy megvédjenek a kisebbrendűségtől való érthető és jogos félelemtől. Mint cenzorok, bírák és végrehajtó közegek. Ezek maguk és ez vagyok én.

Kérdezzék meg önmagukat: mit óhajtanak ebben az országban legelsősorban?

Az emberek boldogok akarnak lenni, nincs igazuk? Egész életen át ezt hallhatták: boldog akarok lenni, mondják az emberek. És nem azok? Nem adunk nekik mozgási lehetőséget, szórakozást? Ezért élünk, az örömért, e bizsergető izgalmakért. El kell ismerniük: kultúránk bőségesen ellát minket mindezekkel.

A színes bőrűek nem szeretik a Kis Fekete Sambót. El kell égetni. A fehérek szemében szálka a Tamás bátyja kunyhója. Azt is el kell égetni. Valaki írt egy könyvet írt arról, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz. Sírnak a cigaretta gyárosok? El kell égetni azt a könyvet is.

Ne emeljünk emlékoszlopokat. Mindent el kell égetni.

Csak a tűz ragyog, csak a tűz tiszta.

 

A megnyitón Makra Viktória tűzőr elégetett egy könyvet, hogy demonstrálja, ez a cselekedet mennyire felszabadító.